aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Marchewkowo-cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kiedy za oknem szaro, zimno i deszczowo talerz gorącej, nieco pikantnej zupy z pewnością rozgrzeje nie jednego zmarzlucha :)

Marchewkowo-cebulowa

Składniki:

Marchewkowo-cebulowa

 

  • 450g marchewki
  • 200g cebuli
  • 1 pietruszka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól
  • słodka i ostra papryka w proszku

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowo-cebulowa
Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Do garnka wlej 1,5 l wody oraz mleko i dodaj 2/3 marchewki. Całość posól i gotuj przez ok 5 min. Następnie dodaj podsmażoną cebulę i ponownie gotuj przez 5 min. Kiedy marchewka będzie już miękka, całość zmiksuj blenderem, ale niezbyt dokładnie. Do zupy wrzuć pozostałą marchewkę, pietruszkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Gotuj przez 10 min. Pod koniec dopraw solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.