Sposób przygotowania:
Marchwiowy aksamit z fetą
Cebulę, czosnek, pokrojoną w plasterki marchew wrzucamy do garnka z bulionem i wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 25 minut, aż warzywa zmiękną. W tym czasie przygotowujemy fetę, pietruszkę myjemy i osuszamy, możemy ją posiekać lub porwać na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (najlepiej gotować go jak najkrócej, w moim przypadku 3 minuty, w osolonym wrzątku z niewielkim dodatkiem oleju). Gdy warzywa się ugotują, zdejmujemy zupę z gazu, odstawiamy na chwilkę. Dodajemy parę kropli tabasco (uwaga, nie za dużo!) i miksujemy w blenderze na gładki krem. Podgrzewamy ponownie, aby zupka była mocno ciepła. Do miseczki wrzucamy makaron i fetę. Zalewamy zupą. Z wierzchu sypiemy natką pietruszki i słupkami migdałowymi. Najlepiej chwilę odczekać przed zjedzeniem, aby feta przejęła trochę ciepła od zupy i nieco zmiękła. Smacznego i na zdrowie!
kala8810@wp.pl
Sarenka