kikimora666

kikimora666

Kucharz
[Przepisów: 14]

Marchwiowy aksamit z fetą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna zupa-krem, zdrowa i sycąca, porcja dla "singielki". :)

Marchwiowy aksamit z fetą

Składniki:

Marchwiowy aksamit z fetą

 

  • 1/4 grubo pokrojonej cebuli fioletowej
  • posiekany ząbek czosnku
  • 3 średnie marchewki
  • szklanka bulionu mięsnego (może być chudy drobiowy rosół lub wywar z kostki schabowej)
  • ok. 200ml wody
  • garść natki pietruszki
  • szczypta słupków migdałowych
  • kilka kropli tabasco
  • 10 kostek sera feta (może być odrobinę więcej lub mniej wg uznania)
  • szklanka makaronu świderki żytnie razowe

 

Sposób przygotowania:

Marchwiowy aksamit z fetą
Cebulę, czosnek, pokrojoną w plasterki marchew wrzucamy do garnka z bulionem i wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 25 minut, aż warzywa zmiękną. W tym czasie przygotowujemy fetę, pietruszkę myjemy i osuszamy, możemy ją posiekać lub porwać na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (najlepiej gotować go jak najkrócej, w moim przypadku 3 minuty, w osolonym wrzątku z niewielkim dodatkiem oleju). Gdy warzywa się ugotują, zdejmujemy zupę z gazu, odstawiamy na chwilkę. Dodajemy parę kropli tabasco (uwaga, nie za dużo!) i miksujemy w blenderze na gładki krem. Podgrzewamy ponownie, aby zupka była mocno ciepła. Do miseczki wrzucamy makaron i fetę. Zalewamy zupą. Z wierzchu sypiemy natką pietruszki i słupkami migdałowymi. Najlepiej chwilę odczekać przed zjedzeniem, aby feta przejęła trochę ciepła od zupy i nieco zmiękła. Smacznego i na zdrowie!