Sposób przygotowania:
Marmolada porzeczkowa
Maliny przebierz, porzeczki oderwij od gałązek. Owoce opłucz, przesyp do garnka o grubym dnie. Maliny i porzeczki podlej odrobiną wody. Gotuj przez 5-7 minut (stale mieszając, aby masa nie przywarła do dna garnka i nie przypaliła się). płomień i gotuj, aż masa zmniejszy objętość o połowę. Do masy owocowe) wsyp cukier (ilość cukru powinna być równa połowie ciężaru przecieru). Po około 20 minutach gotowania sprawdź, czy marmolada jest odpowiednio gęsta (pół łyżeczki marmolady połóż na zimny talerzyk- masa nie powinna się rozlewać, tylko szybko zastygnąć). Gotową marmoladę starannie wymieszaj z nalewką malinową (możesz użyć także likieru miętowego). Natychmiast przełóż do uprzednio wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Słoiki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.