blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Marmolada porzeczkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Marmolada porzeczkowa

Składniki:

Marmolada porzeczkowa

 

  • 1,2 kg czerwonych porzeczek
  • 80 dag malin
  • ok. 1,3 kg cukru
  • 3 łyżki nalewki malinowej

Sposób przygotowania:

Marmolada porzeczkowa
Maliny przebierz, porzeczki oderwij od gałązek. Owoce opłucz, przesyp do garnka o grubym dnie. Maliny i porzeczki podlej odrobiną wody. Gotuj przez 5-7 minut (stale mieszając, aby masa nie przywarła do dna garnka i nie przypaliła się). płomień i gotuj, aż masa zmniejszy objętość o połowę. Do masy owocowe) wsyp cukier (ilość cukru powinna być równa połowie ciężaru przecieru). Po około 20 minutach gotowania sprawdź, czy marmolada jest odpowiednio gęsta (pół łyżeczki marmolady połóż na zimny talerzyk- masa nie powinna się rozlewać, tylko szybko zastygnąć). Gotową marmoladę starannie wymieszaj z nalewką malinową (możesz użyć także likieru miętowego). Natychmiast przełóż do uprzednio wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Słoiki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.