reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 633]

Marmolada z pomarańczy rodem z PRL

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepis powstał w latach 70-tych. Pomarańcze były wtedy tylko na Święta i co zapobiegliwsi zaczynali zamykać je w wekach.

Marmolada z pomarańczy rodem z PRL

Składniki:

Marmolada z pomarańczy rodem z PRL

 

  • Składniki na 5 słoiczków 0,33 l

 

 

  • 1 kg cukru

 

 

  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Marmolada z pomarańczy rodem z PRL

przygotowanie

Marmolada z pomarańczy rodem z PRL
pamiętajmy o dokłądnym wyszorowaniu pomarańczy

1dzień-

Pomarańcze szorujemy i przelewamy wrzątkiem.

wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą- odstawiamy na 24 h

2 dzień.

Zlewamy wodę, wlewamy czystą i zagotowujemy- pomarańcze gotujemy 1/2 h

Odstawiamy na 24 h w zimne miejsce.

krojenie

Marmolada z pomarańczy rodem z PRL
im drobniej pokroimy pomarańczę tym lepiej będzie sie ją smarować

Zlewamy wodę, a pomarańcze bardzo drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa (ewentualnie w połowie gotowania można zmiksować )

gotowanie

Marmolada z pomarańczy rodem z PRL
podczas gotowania często mieszamy, żeby marmolada się nie przypaliła

W garnku o grubym dnie zagotowujemy wodę z cukrem- gotujemy syrop

Do wrzątku dodajemy pomarańcze i często mieszając gotujemy przez 1,5 godziny.

Pod koniec dodajemy sok z cytryny- zagotowujemy ponownie.

Gorącą marmoladę przekładamy do gorących wyparzonych słoików, od razu zamykamy wyparzonymi zakrętkami, odwracamy do góry dnem.

Przykrywamy kocem i pozostawiamy na 15 minut.

Po 15 minutach odwracamy, ponownie przykrywamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.