Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cytrynowe gofry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne chrupiące gofry o smaku cytrynowym... Doskonałe z dodatkiem np. domowego dżemu lub bitej śmietany...

Cytrynowe gofry

Składniki:

Cytrynowe gofry

 

  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cała cytryna
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Cytrynowe gofry

Etap 1

Cytrynowe gofry
Oddzielone od białek żółtka ubite z cukrem.

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i lekko ubić.

Etap 2

Cytrynowe gofry
Skórka starta z cytryny i wyciśnięty z niej sok dodane do kremu z żółtek.

Do kremu z żółtek dodać skórkę startą z całej cytryny i wyciśnięty z niej sok, wymieszać.

Etap 3

Cytrynowe gofry
Obie mąki proszek do pieczenia i olej dodane do kremu z żółtek z mlekiem i jogurtem.

Dodać jogurt i mleko, ponownie wymieszać. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia, wlać olej. Wymieszać tak, żeby nie było grudek.

Etap 4

Cytrynowe gofry
Piana ubita z białek dodana do przygotowanego ciasta.

Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do ciasta. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Etap 5

Cytrynowe gofry

Na rozgrzaną, lekko posmarowaną olejem płytę gofrownicy wylać porcję ciasta. Zamknąć górną pokrywę.

Etap 6

Cytrynowe gofry

Gofry piec kilka minut na złoty kolor. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.


Tagi:

jajka mąka mleko