Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Biszkopt z pomarańczami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Delikatny biszkopt z wyfiletowanymi pomarańczami, galaretką pomarańczową i kremem karpatka... Proste, pyszne ciasto na niedzielny deser:)

Biszkopt z pomarańczami

Składniki:

Biszkopt z pomarańczami

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 3 pomarańcze
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 1 opakowanie kremu Karpatka w 5 minut
  • 400 ml zimnego mleka
  • czekoladowa posypka - do dekoracji

Sposób przygotowania:

Biszkopt z pomarańczami

Etap 1

Biszkopt z pomarańczami
Gotowe ciasto na biszkopt przełożone do foremki.

Biszkopt: Jajka ubijać z cukrem mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut. Do kremu jajecznego stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 22 x 26 cm). Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut (ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika).

Upieczony biszkopt dobrze ostudzić.

Etap 2

Biszkopt z pomarańczami
Cząstki pomarańczy ułożone na nasączonym sokiem biszkopcie.

Pomarańcze obrać, wyfiletować. Robić to nad miską, żeby nie stracić soku. Sokiem pomarańczowym nasączyć biszkopt. Ułożyć na nim cząstki pomarańczy.

Etap 3

Biszkopt z pomarańczami
Biszkopt z pomarańczami zalany tężejącymi galaretkami.

Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Tężejącymi galaretkami zalać biszkopt z pomarańczami, odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Krem Karpatka przygotować na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krem rozłożyć na cieście, posypać czekoladową posypką, schłodzić w lodówce.