agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

marmoladki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

marmoladki............ marmoladki

marmoladki

Składniki:

marmoladki

 

  • 2 kg jabłka,
  • 1 kg cukier,
  • 1 oliwa,
  • 1 cukier puder

 

Sposób przygotowania:

marmoladki
jabłka obieramy i kroimy w cząstki. dusimy je starannie, mieszając (żeby się nie przypaliły). kiedy zamienią się w ro zduszoną masę sypiemy cukier i jeszcze 5 minut dusimy, stale mieszając. następnie lekko przestudzoną masę wylewamy na pergamin natłuszczony oliwą i rozprowadzamy równo na grubość ok 3 cm. gdy masa dokładnie zastygnie, wykrawamy prostokątne kawałki, układamy je na blasze wyłożone tą samą pergaminem i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. obsuszamy przez 2 godziny. wyjmując jeszcze ciepłe, przesypujemy cukrem pudrem. przechowujemy w szklanym słoju.