senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Masa kaimakowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Masa kajmakowa do wafli lub jako dodatek do deserów. I chociaż wymaga wiele czasu i częstego mieszania od czasu do czasu można ją zrobić.

Masa kaimakowa

Składniki:

Masa kaimakowa

 

  • 1 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki śmietany (30%),
  • 1 szklanka cukru kryształu,
  • 1,5 łyżki masła,
  • karmel: 1,5 łyżki cukru i 6 łyżek wody

Sposób przygotowania:

Masa kaimakowa
Przygotować karmel: na patelni (suchej) zrumienić cukier, po czym zagotować go z wodą). Przygotować masę: Śmietankę i mleko gotować z cukrem mieszając i pilnując aby masa się nie przypaliła. Gotować do czasu aż masa zacznie gęstnieć (około 2 do 3 godzin). Pod koniec dodać karmel i wymieszać. Można sprawdzić, czy kajmak jest gotowy w taki sposób: należy odrobinę masy wylać na talerzyk i jeżeli zastyga, a nie rozlewa się masa jest gotowa. Do przestudzonej masy dodać masło i utrzeć wszystko. Gotowe! Można przekładać nim wafle, herbatniki, podawać z owocami, bitą śmietaną czy naleśnikami.