senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Masa z cytryną do tortu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta, a pyszna masa - lekko kwaskowy smak przełamuje słodycz masy cukrowej, którą dodałam do tego tortu.

Masa z cytryną do tortu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Masa z cytryną do tortu

 

  • 2 szt cytryn,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 kostka masła (250 gram),
  • 1 szklanka cukru kryształu,
  • 3 szt jaja.

Sposób przygotowania:

Masa z cytryną do tortu
Cytryny wyszorować, nakłuć widelcem lub wykałaczka zalać wrzątkiem i pogotować. Gdy woda zacznie wrzeć odlać ją, zalać cytryny ponownie (już zimną wodą) i zagotować - po około 5 minutach wodę ponownie zmienić i gotować już cytryny do miękkości. Jaja utrzeć na puszystą masę razem z cukrem. Gdy ugotowane cytryny przestygną należy je obrać i przetrzeć przez sito. Następnie masło utrzeć na puszystą masę - powinna zrobić się bardzo jasna, dodać do niego sok z cytryny, cytryny przetarte przez sito i jaja z cukrem. Wymieszać. Gdyby masa wyszła zbyt rzadka można dodać więcej masła.
Masa z cytryną do tortu
Cytryny ugotowane i obrane ze skóry należy przetrzeć przez sito.
Masa z cytryną do tortu
Masa ma ładny, jasny kolor. Gdyby wyszła zbyt rzadka polecam dodanie masła.