Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

maślana marchewka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

prosty i pyszny dodatek do obiadu

maślana marchewka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

maślana marchewka

 

  • 1 opakowanie malutkich mrożonych marchewek
  • 4 łyżki klarowanego masła,
  • 1 kieliszek białego wina,
  • vegeta do smaku.
  • 1 łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

maślana marchewka
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy zamrożone marchewki (lód się roztopi, a woda sprawi że marchewki się nie przypalą).

Kiedy marchewki zmiękną a woda odparuje, podlewamy je winem, doprawiamy vegetą, dusimy na wolnym ogniu aż ilość płynów zmniejszy się o połowę. Często mieszamy, aby nie dopuścić do skarmelizowania wina.

Na końcu dodajemy cukier, mieszamy, aż do jego rozpuszczenia i gotowe :)
maślana marchewka
marchewki podlewamy winem i dusimy na wolnym ogniu często mieszając

Tagi:

marchewka