Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Maślana marchewka 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty, ale bardzo smaczny dodatek do obiadu.

Maślana marchewka 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślana marchewka 3

 

  • 4 duże marchewki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 kostki masła
  • szczypiorek - wg uznania

Sposób przygotowania:

Maślana marchewka 3
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę. Do cebuli dodać startą marchewkę. Smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Po tym czasie do marchewki z cebulą wlać pół szklanki wody, dodać trochę przyprawy uniwersalnej. Rondelek przykryć. Marchewkę dusić na małym ogniu do miękkości, co jakiś czas zamieszać. Jak marchewka będzie już miękka, dodać do niej masło. Mieszać powoli, aż masło się rozpuści. Marchewkę gotować jeszcze chwilę bez przykrycia, aż większość płynu odparuje. Podawać jako dodatek do obiadu posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Maślana marchewka 3
Obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewki.
Maślana marchewka 3
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Maślana marchewka 3
Lekko podsmażona z cebulą marchewka z dodatkiem wody i przyprawy uniwersalnej.
Maślana marchewka 3
Ugotowana do miękkości marchewka z dodatkiem masła.