Sposób przygotowania:
Maślane pierniczkiEtap 1
Miód przełożyć do garnka. Dodać do niego pokrojone na mniejsze kawałki masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż miód połączy się z roztopionym masłem. Nie gotować! Przestudzić.
Etap 2
Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej wszystkie sypkie składniki, dokładnie wymieszać.
Etap 3
Do suchych składników dodać masę miodowo-maślaną i jajka.
Etap 4
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto.
Etap 5
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm.
Za pomocą foremek wycinać z ciasta różne kształty.
Etap 6
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Etap 7
Pierniczki piec w 180 stopniach przez ok. 10-12 minut. Upieczone pierniczki ostudzić, dowolnie udekorować.
Żeby pierniczki zmiękły, należy włożyć do pojemnika z nimi jabłko.
ewaeu