lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pierniczki korzenne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tym razem pierniczki zrobiłam które można jeść zaraz po upieczeniu . Z każdym kolejnym dniem będą kruchsze . Jest to przepis dla tych co nie lubią czekać .

Pierniczki korzenne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierniczki korzenne

 

 

  • 200 g. cukru

 

  • 2 jaja

 

 

  • 1 6 g. cukru waniliowego

 

 

 

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • paczuszka przyprawy do pierników

 

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Sposób przygotowania:

Pierniczki korzenne
Margarynę ucieramy z cukrem na krem maślany. Dodajemy jajka, miód, cukier waniliowy i skórkę startą z cytryny. Dodajemy Mąkę zmieszaną z przyprawami i z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy przyprawę do pierniczków do masy maślanej i mieszamy dokładnie. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na dwie godziny , wtedy stwardnieje i będzie takie jakie ma być . Po dwóch godzinach nadaję się do wałkowania i wycinania pierników. Ciasto wałkujemy na 4 mm i wycinamy bałwanki . Piekę od 8 do 15 minut w 180 stopniach ( musicie sprawdzać każdy piec inaczej się nagrzewa ) Wyszło mi 50 szt.
Pierniczki korzenne
Wszystkie składniki zagniatamy , dzielimy na 4 części i wstawiamy do lodówki
Pierniczki korzenne
Ciasto wałkujemy na 4 mm i wycinamy bałwanki .
Pierniczki korzenne
Na blaszkę do pieczenia wykładamy papier i kładziemy na nim pierniczki bałwanki