misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Kruche pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wspaniałe, kruche pierniczki nie wymagają długiego leżakowania, są bardzo smaczne i stanowią ozdobę stołu świątecznego, mogą też być miłym upominkiem.

Kruche pierniczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche pierniczki

 

  • CIASTO:
  • 200 g masła
  • 70 g brązowego cukru pudru
  • 30 g miodu
  • 300 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • Szczypta kardamonu mielonego
  • 1 jajko średniej wielkości

 

  • LUKIER:
  • 1 białko
  • Ok. 150 g cukru pudru (przesiany)
  • Ok. 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Kruche pierniczki
Mąkę przesiewamy z kakaem i dodajemy przyprawę korzenną i kardamon. Masło z cukrem pudrem, miodem i jajkiem ucieramy na puch. Stopniowo do utartej masy maślanej wsypujemy mąkę, mieszając mikserem do uzyskania „mokrego piasku”. Następnie szybko zlepiamy okruchy w kulę i owijamy folią spożywczą. Ciasto schładzamy ok. 2 godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy miedzy dwoma kawałkami folii na grubość ok.3 mm i foremkami wycinamy różne wzory (jeżeli potrzeba to lekko można podsypać ciasto mąką i ewentualnie zanurzać foremki w mące). Pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 12 minut. Z białka cukru pudru i soku cytryny ucieramy lukier. Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego z najmniejszą okrągłą tylką i dekorujemy wystudzone ciasteczka. Przechowujemy w pudełku. SMACZNEGO!
Kruche pierniczki
makę z kakao mieszamy i przesiewamy, dodajemy przyprawy korzenne i kardamon...
Kruche pierniczki
gotowe ciasto zwijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki...
Kruche pierniczki
pocje ciasta wałkujemy między dwoma kawałkami folii na grubość 3 mm i wykrawamy pierniczki...
Kruche pierniczki
lukrem w rękawie cukierniczym dekorujemy wystudzone pierniczki...