Sposób przygotowania:
Kruche pierniczki
Mąkę przesiewamy z kakaem i dodajemy przyprawę korzenną i kardamon. Masło z cukrem pudrem, miodem i jajkiem ucieramy na puch. Stopniowo do utartej masy maślanej wsypujemy mąkę, mieszając mikserem do uzyskania „mokrego piasku”. Następnie szybko zlepiamy okruchy w kulę i owijamy folią spożywczą. Ciasto schładzamy ok. 2 godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy miedzy dwoma kawałkami folii na grubość ok.3 mm i foremkami wycinamy różne wzory (jeżeli potrzeba to lekko można podsypać ciasto mąką i ewentualnie zanurzać foremki w mące). Pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 12 minut. Z białka cukru pudru i soku cytryny ucieramy lukier. Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego z najmniejszą okrągłą tylką i dekorujemy wystudzone ciasteczka. Przechowujemy w pudełku. SMACZNEGO!