Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Kapustę naciąć przy głąbie, włożyć do gotującej się wody, potrzymać około 4 minut, odcinać liście, układać na durszlaku.
Kaszę ugotować według zaleceń producenta. Odsączyć z wody. Grzyby opłukać, zalać wodą, moczyć około 1 godzinę. Zlać wodę, zalać następną i gotować około 20 minut. Odcedzić.
Grzyby pokroić w drobna kosteczkę. Cebulę rowniez pokroić w małą kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej. Chwile zeszklić, dodać grzyby, posolić, popieprzyć. Doprawić do smaku majerankiem i lubczykiem. Odłożyć trochę grzybów do polania gołąbków. Grzyby z cebulą połączyć z kaszą. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Dodać jajko, dobrze wymieszać.
Do garnka włożyć sitko do gotowania na parze, wlać 2 szklanki wody.
Na każdy liść kapusty włoskiej nałożyć farsz z kaszą i grzybami, liście zawijać jak na gołąbki i układać w garnku. Gotować na malutkim ogniu przez około 30 minut.
Ugotowane gołąbki podawać z grzybkami.
Kaszę ugotować według zaleceń producenta. Odsączyć z wody. Grzyby opłukać, zalać wodą, moczyć około 1 godzinę. Zlać wodę, zalać następną i gotować około 20 minut. Odcedzić.
Grzyby pokroić w drobna kosteczkę. Cebulę rowniez pokroić w małą kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej. Chwile zeszklić, dodać grzyby, posolić, popieprzyć. Doprawić do smaku majerankiem i lubczykiem. Odłożyć trochę grzybów do polania gołąbków. Grzyby z cebulą połączyć z kaszą. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Dodać jajko, dobrze wymieszać.
Do garnka włożyć sitko do gotowania na parze, wlać 2 szklanki wody.
Na każdy liść kapusty włoskiej nałożyć farsz z kaszą i grzybami, liście zawijać jak na gołąbki i układać w garnku. Gotować na malutkim ogniu przez około 30 minut.
Ugotowane gołąbki podawać z grzybkami.