Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gołąbki postne z kaszą gryczaną i grzybami to kolejna, ulubiona potrawa Wigilijna w naszej rodzinie. Gołąbki polane suszonymi grzybkami z olejem smakują wybornie i bardzo świątecznie.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

 

 

 

  • 1 duża cebula

 

 

  • sol

 

 

  • olej roślinny

 

 

  • suszony majeranek

 

  • 1 kapusta włoska

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Kapustę naciąć przy głąbie, włożyć do gotującej się wody, potrzymać około 4 minut, odcinać liście, układać na durszlaku.

Kaszę ugotować według zaleceń producenta. Odsączyć z wody. Grzyby opłukać, zalać wodą, moczyć około 1 godzinę. Zlać wodę, zalać następną i gotować około 20 minut. Odcedzić.

Grzyby pokroić w drobna kosteczkę. Cebulę rowniez pokroić w małą kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej. Chwile zeszklić, dodać grzyby, posolić, popieprzyć. Doprawić do smaku majerankiem i lubczykiem. Odłożyć trochę grzybów do polania gołąbków. Grzyby z cebulą połączyć z kaszą. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Dodać jajko, dobrze wymieszać.

Do garnka włożyć sitko do gotowania na parze, wlać 2 szklanki wody.

Na każdy liść kapusty włoskiej nałożyć farsz z kaszą i grzybami, liście zawijać jak na gołąbki i układać w garnku. Gotować na malutkim ogniu przez około 30 minut.

Ugotowane gołąbki podawać z grzybkami.
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Cebule kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Do zeszklonej cebuli dodac pokrojone grzyby
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
grzyby połączyć z ugotowana kasza wymieszać
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Gołąbki gotować na malym ogniu przez 30 minut