mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Masło klarowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Masło klarowane jest bardzo dobre do smażenia potraw. Może stać w lodówce i nic się z nim nie stanie.

Masło klarowane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Masło klarowane

 

  • 3 kostki masła po 250 gram 82 % tłuszczu

Sposób przygotowania:

Masło klarowane
Masło kostki kroje na mniejsze kawałki, i przekładam na patelnie wysoką. Patelnia musi być sucha, żeby masło nie pryskało. Podgrzewam na gazie. Kiedy zaczyna wytwarzać się piana podczas gotowania na wierzchu masła zbieram ją łyżką. Następnie zlewam delikatnie masło klarowane do słoja za pomocą nabierki, na dnie wytworzy się osad którego nie zlewamy do masła klarowanego, tak samo jak piana którą usuwamy. Masło jak ostygnie zrobi się twarde. Można je wykorzystać do smażenia potraw. 
Masło klarowane
Masło rozpuszczone i podgrzane na patelni
Masło klarowane
Masło pozbawione piany i osadu zlane do sloika