kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Matiasy w sosie z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne śledzie, które przygotowałam z cebulką, papryką, jabłkiem i suszoną żurawiną. Polecam.

Matiasy w sosie z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Matiasy w sosie z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Matiasy w sosie z żurawiną
Do miski z wodą wkładamy matiasy i odstawiamy na 1 godzinę. Żurawinę przekładamy na sitko i przelewamy ciepłą wodą, odsączamy.

W międzyczasie myjemy warzywa i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Składniki na sos przekładamy do miseczki i mieszamy. Z wody wyjmujemy matiasy, osuszamy i kroimy w małe kawałki.

W salaterce układamy warstwami:

sos, papryka, jabłko, sos, matiasy, cebulka, sos, żurawina. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.
Matiasy w sosie z żurawiną
Do miski wlewamy wodę i wkładamy matiasy.
Matiasy w sosie z żurawiną
Żurawinę wkładamy do sitka i przelewamy wodą, odsączamy.
Matiasy w sosie z żurawiną
Do miseczki przekładamy składniki na sos i mieszamy.
Matiasy w sosie z żurawiną
Umytą papryką i jabłko kroimy w kostkę, cebulę w kosteczkę.