Sposób przygotowania:
Matiasy w sosie z żurawiną
Do miski z wodą wkładamy matiasy i odstawiamy na 1 godzinę. Żurawinę przekładamy na sitko i przelewamy ciepłą wodą, odsączamy.
W międzyczasie myjemy warzywa i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Składniki na sos przekładamy do miseczki i mieszamy. Z wody wyjmujemy matiasy, osuszamy i kroimy w małe kawałki.
W salaterce układamy warstwami:
sos, papryka, jabłko, sos, matiasy, cebulka, sos, żurawina. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.
W międzyczasie myjemy warzywa i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Składniki na sos przekładamy do miseczki i mieszamy. Z wody wyjmujemy matiasy, osuszamy i kroimy w małe kawałki.
W salaterce układamy warstwami:
sos, papryka, jabłko, sos, matiasy, cebulka, sos, żurawina. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.