Sposób przygotowania:
Śledzie z żurawiną i papryką
Śledzie moczymy kilka godzin- w zależności jakie słone lubimy. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i sparzamy, skrapiamy ją olejem. Żurawinę zalewamy gorocą wodą na ok. 5-10 minut. Odcedzamy.
Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małą kostkę.Śledzie przekładamy do słoika i dodajemy do nich cebulę, paprykę i żurawinę. Doprawiamy pieprzem.
Zalewamy olejem i odstawiamy na jeden dzień, aby śledzie się „przegryzły”.
Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małą kostkę.Śledzie przekładamy do słoika i dodajemy do nich cebulę, paprykę i żurawinę. Doprawiamy pieprzem.
Zalewamy olejem i odstawiamy na jeden dzień, aby śledzie się „przegryzły”.