Sposób przygotowania:
Mędrzyki czyli staromodne placki
Biały ser mielimy lub rozgniatamy widelcem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na puch.
Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Do masy dodajemy zmielony biały ser i mąkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy po dwie łyżki masy. Smażymy na rumiano z obydwu stron.
Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Możemy posypać cukrem pudrem lub podać z jogurtem.
Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Do masy dodajemy zmielony biały ser i mąkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy po dwie łyżki masy. Smażymy na rumiano z obydwu stron.
Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Możemy posypać cukrem pudrem lub podać z jogurtem.