Sposób przygotowania:
Placki kukurydziane z klopsikami
1.Placki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kukurydze odsączyć z wody, łączymy z startym serem, jajkami, posiekaną zieloną pietruszką oraz z dwiema mąkami, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dokładnie mieszamy, placki smażymy na gorącym oleju.
2. Farsz na klopsiki ; mięso mielone łączymy z jajkiem, dodajemy odciśnięta bułkę,1/2 pokrojonej cebulki, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku przyprawami, dokładnie mieszamy, formujemy klopsiki.
Klopsiki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju.
3.Sos pieczarkowy - pieczarki obieramy, płuczemy, część ścieramy na tarce, część kroimy wkładamy do rondla i smażymy na oleju, dodajemy drugą część pokrojonej cebulki dusimy do miękkości dolewamy wody aby pieczarki były przykryte, dodajemy kostkę bulionową.
4.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną w 1/4 szklanki wody. Na koniec dodajemy dużą łyżkę śmietany. Klopsiki wkładamy do sosu.
5.Na talerzu układamy placuszki, polewamy sosem z klopsikami, dekorujemy listkami bazylii.
2. Farsz na klopsiki ; mięso mielone łączymy z jajkiem, dodajemy odciśnięta bułkę,1/2 pokrojonej cebulki, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku przyprawami, dokładnie mieszamy, formujemy klopsiki.
Klopsiki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju.
3.Sos pieczarkowy - pieczarki obieramy, płuczemy, część ścieramy na tarce, część kroimy wkładamy do rondla i smażymy na oleju, dodajemy drugą część pokrojonej cebulki dusimy do miękkości dolewamy wody aby pieczarki były przykryte, dodajemy kostkę bulionową.
4.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną w 1/4 szklanki wody. Na koniec dodajemy dużą łyżkę śmietany. Klopsiki wkładamy do sosu.
5.Na talerzu układamy placuszki, polewamy sosem z klopsikami, dekorujemy listkami bazylii.
gusia1000