BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Placki kukurydziane z klopsikami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, smakowite placki kukurydziane z dodatkiem smacznych mielonych klopsików i pysznego sosu to radość dla podniebienia.

Placki kukurydziane  z klopsikami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placki kukurydziane z klopsikami

 

Sposób przygotowania:

Placki kukurydziane z klopsikami
1.Placki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kukurydze odsączyć z wody, łączymy z startym serem, jajkami, posiekaną zieloną pietruszką oraz z dwiema mąkami, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dokładnie mieszamy, placki smażymy na gorącym oleju.

2. Farsz na klopsiki ; mięso mielone łączymy z jajkiem, dodajemy odciśnięta bułkę,1/2 pokrojonej cebulki, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku przyprawami, dokładnie mieszamy, formujemy klopsiki.

Klopsiki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju.

3.Sos pieczarkowy - pieczarki obieramy, płuczemy, część ścieramy na tarce, część kroimy wkładamy do rondla i smażymy na oleju, dodajemy drugą część pokrojonej cebulki dusimy do miękkości dolewamy wody aby pieczarki były przykryte, dodajemy kostkę bulionową.

4.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną w 1/4 szklanki wody. Na koniec dodajemy dużą łyżkę śmietany. Klopsiki wkładamy do sosu. 

5.Na talerzu układamy placuszki, polewamy sosem z klopsikami, dekorujemy listkami bazylii.
Placki kukurydziane  z klopsikami
Placki i klopsiki czekają na dokończenie i zaserwowanie.