slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 815]

Słodki chlebek drożdżowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny słodki chlebek z rodzynkami. Najlepiej smakuje na śniadanie z masłem, dżemem, konfiturą czy serem żółtym.

Słodki chlebek drożdżowy

Składniki:

Słodki chlebek drożdżowy

 

  • 2 szkl mąki orkiszowej tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl maślanki naturalnej
  • 2 łyżki rozpuszczonej margaryny/masła
  • 1 garść rodzynek
  • mała keksówka 8x18 cm

Sposób przygotowania:

Słodki chlebek drożdżowy
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz dodajemy cukier, drożdże, jajko, maślankę i tłuszcz.

Wyrabiamy elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rodzynki.

Przykrywamy ciasto na chlebek ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto chlebowe.

Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. 



Tagi:

chlebek