Sposób przygotowania:
Słodki chlebek drożdżowy
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz dodajemy cukier, drożdże, jajko, maślankę i tłuszcz.
Wyrabiamy elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rodzynki.
Przykrywamy ciasto na chlebek ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto chlebowe.
Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Wyrabiamy elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rodzynki.
Przykrywamy ciasto na chlebek ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto chlebowe.
Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.