kasandra6

kasandra6

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 399]

Melon z cukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zielony melon (niedojrzały) umyć i sparzyć. Przekroić na pół, usunąć pestki - posolić

Melon z cukrem

Składniki:

Melon z cukrem

 

  • melon 50 dag
  • sól szczypta
  • woda 1 szklanka
  • cukier trzcinowy 6 szklanek

 

 

 

  • .

Sposób przygotowania:

Melon z cukrem
Po 24 godzinach opłukać z soli i namoczyć na12 godzin w zimnej wodzie, zmieniać ją kilkakrotnie. Następnie zagotować w syropie sporządzonym z 1 szklanki wody i 3szklanek cukru. Następnego dnia zlać syrop - przecedzić a melon osączyć do przecedzonego syropu dodać tyle cukru ile waży owoc - zagotować. Melon włożyć do syropu i gotować aż stanie się szklisty. Po wystygnięciu i odsączeniu posypać cukrem i osuszyć w piekarniku. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.