Sposób przygotowania:
mielony z oczkiem
jedno jajko za pomocą widelca roztrzepujemy. Pozostałe 5 gotujemy jak zawsze na twardo. Następnie studzimy je i obieramy ze skorupki. Natkę płuczemy pod bieżącą wodą, otrzepujemy z nadmiaru wody. Następnie drobno siekamy. Do mięsa dodajemy natkę i przyprawiamy je solą i pieprzem do smaku, wyrabiamy dokładnie. Dzielimy mięso na 5 części. Każde z ugotowanych jaj obtaczamy w mące a następnie wkładamy po jednym do każdej z porcji mięsa. Mięso ma otulać jajko z zewnątrz szczelnie. Każdą z kul mięsnych obtaczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce. Panierka z bułki ma być gruba więc możemy panierować podwójnie. Tak przygotowane kulki mięsa smażymy na głębokim oleju ok 7 min. Pamiętajmy aby olej nie była za gorący bo mięso się nie dosmaży.