Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2674]

Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięso z kurczaka marynowane w przyprawach i czosnku, podlane i upieczone w jabłkowym piwie jest wyśmienite.

Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym

Składniki:

Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym

 

  • 0,5 kurczaka
  • 150 ml piwa jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta mielonej papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym

ETAP 1:

Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym
Do miseczki włożyć składniki marynaty i wymieszać.

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać przyprawę do kurczaka, oliwę, mieloną paprykę i sos sojowy, wymieszać.

ETAP 2:

Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym
Podzielone na porcje mięso przyprawić solą i pieprzem.

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.

ETAP 3:

Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym
Przygotowane mięso marynować przez 1-2 godziny.

Dokładnie obtoczyć w marynacie, przykryć i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

ETAP 4:

Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym
Mięso z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć mieloną ostrą papryką, podlać piwem.

ETAP 5:

Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym

Naczynie z mięsem zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.

ETAP 6:

Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym

Po upływie pół godziny z mięsa usunąć folię i dalej piec polewając od czasu do czasu piwnym sosem.