Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Udko z kurczaka w piwnej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Mięso z kurczaka marynowane w cytrynowym piwie z dodatkami jest bardzo smaczne, aromatyczne i delikatne.

Udko z kurczaka w piwnej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udko z kurczaka w piwnej marynacie

 

Sposób przygotowania:

Udko z kurczaka w piwnej marynacie
Udko dokładnie umyć, osuszyć, przekroić, naciąć w kilku miejscach. Natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do miseczki przecisnąć przez praskę czosnek, dodać syrop klonowy, musztardę, oliwę, sok z cytryny i piwo, wymieszać. Włożyć mięso i dokładnie zanurzyć. Przykryć i odłożyć na 2-3 godziny. Następnie razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć mieloną papryką. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40-50 minut. 
Udko z kurczaka w piwnej marynacie
Umyte mięso naciąć w kilku miejscach natrzeć solą i pieprzem
Udko z kurczaka w piwnej marynacie
Wszystkie składniki marynaty wymieszać z piwem
Udko z kurczaka w piwnej marynacie
Mięso włożyć do miski i dokładnie zanurzyć w marynacie
Udko z kurczaka w piwnej marynacie
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika