Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ćwiartki z kurczaka marynowane w piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mięso z kurczaka marynowane w piwie jest smaczne i aromatyczne.

Ćwiartki z kurczaka marynowane w piwie

Składniki:

Ćwiartki z kurczaka marynowane w piwie

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1/3 szkl jasnego piwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Ćwiartki z kurczaka marynowane w piwie
Do miseczki wlać oliwę, piwo, miód, musztardę, mieloną paprykę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do marynaty i pozostawić na kilka godzin. Następnie mięso razem z marynatą włożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. W rękawie zrobić kilka otworków widelcem w celu pozbycia się pary podczas pieczenia), wstawić do piekarnika. Piec w temp 190-200 stopni około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia w rękawie zrobić nacięcie, żeby mięso ładnie się przyrumieniło.