Kotlety mielone z papryką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety mielone nie muszą być nudne, za każdym razem można dodać do nich nowy składnik lub dowolnie je nadziać, tym samym tworząc całkiem nową wersję tradycyjnego kotleta.

Kotlety mielone z papryką i pieczarkami

Składniki:

Kotlety mielone z papryką i pieczarkami

 

  • 250 g mięsa mielonego z szynki
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 średniej wielkości pieczarki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z papryką i pieczarkami
Oczyszczone pieczarki i paprykę umieszczamy w malakserze i rozdrabniamy. Mięso umieszczamy w misce, dodajemy rozdrobnione pieczarki z papryką, sól i pieprz. Mieszamy.

Kolejno dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekany czosnek i natkę pietruszki, ponownie dokładnie mieszamy.

Mięso dzielimy na 8 części, z każdej formujemy kulki, które następnie spłaszczamy dłonią, smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju kokosowym.