blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Migdałowy przysmak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetne połączenie ciasta francuskiego z migdałami i orzechami.

Migdałowy przysmak

Składniki:

Migdałowy przysmak

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego po 600 g
  • 500 g płatków migdałowych
  • 500 g ziaren sezamu lub wyłuskanych orzechów włoskich
  • żółtko
  • 220 g cukru
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Migdałowy przysmak
Orzechy włoskie sparzyć, obrać ze skórki, posiekać, ewentualnie zemleć w młynku. Płatki migdałowe i ziarna sezamu lub orzechy wysypać cienką warstwą na blachę. Włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, lekko podrumienić, zemleć w młynku, wymieszać. Ciasto francuskie lekko rozmrozić, rozwinąć. Z ciasta wyciąć 5 okrągłych jednakowych placków. Na 4 plackach rozłożyć nadzienie orzechowo-migdałowe, ułożyć w tor-townicy jeden na drugim. Piąty placek pokroić promieniście na 12 porcji, ułożyć je na wierzchu. Żółtko rozmącić widelcem, posmarować wierzch ciasta. Ciasto piec 50-60 min w temp. 200°C, po 30 min temperaturę zmniejszyć do 150°C. Cukier i szklankę wody podgrzewać w rondelku, aż cukier się zru-mieni, dodać sok cytrynowy. Ciasto pokroić na porcje. Karmelem posmarować wierzch ciasta.

Przepis na ciasto francuskie:
https://gotujmy.pl/ciasto-francuskie,przepisy-ciasta-przepis,130549.html

Tagi:

ciasto