Sposób przygotowania:
Migdałowy przysmak
Orzechy włoskie sparzyć, obrać ze skórki, posiekać, ewentualnie zemleć w młynku. Płatki migdałowe i ziarna sezamu lub orzechy wysypać cienką warstwą na blachę. Włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, lekko podrumienić, zemleć w młynku, wymieszać. Ciasto francuskie lekko rozmrozić, rozwinąć. Z ciasta wyciąć 5 okrągłych jednakowych placków. Na 4 plackach rozłożyć nadzienie orzechowo-migdałowe, ułożyć w tor-townicy jeden na drugim. Piąty placek pokroić promieniście na 12 porcji, ułożyć je na wierzchu. Żółtko rozmącić widelcem, posmarować wierzch ciasta. Ciasto piec 50-60 min w temp. 200°C, po 30 min temperaturę zmniejszyć do 150°C. Cukier i szklankę wody podgrzewać w rondelku, aż cukier się zru-mieni, dodać sok cytrynowy. Ciasto pokroić na porcje. Karmelem posmarować wierzch ciasta.
Przepis na ciasto francuskie:
https://gotujmy.pl/ciasto-francuskie,przepisy-ciasta-przepis,130549.html
Przepis na ciasto francuskie:
https://gotujmy.pl/ciasto-francuskie,przepisy-ciasta-przepis,130549.html