patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Mini babeczki z jabłkami i miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i bardzo szybkie babeczki na kruchym cieście z jabłkami, cynamonem i pysznym miodem. Polecam każdemu.

Mini babeczki z jabłkami i miodem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mini babeczki z jabłkami i miodem

 

  • 6 duzych jabłek
  • 1 opakowanie ciasta kruchego ok 400 g
  • 3 łyżki miodu (dowolnego)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Mini babeczki z jabłkami i miodem
Jabłka obieram, myję i kroję w kostkę. Pokrojone jabłka przekładam do garnka o grubym dnie. Duszę ok 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaję miód, cynamon oraz ekstrakt z wanilii.

Duszę jeszcze ok 3 min aż sok z jabłek wyparuje. Konsystencja jabłek musi być gęsta. Całość studzę.

Ciasto kruche kroję na 12 kwadracików. Wielkość uzależniona jest od foremek do babeczek.

Kwadraty wkładam do foremek a następnie lekko dociskałam brzegi.

Foremki wypełniam nadzieniem ok 1 i 1/2 łyżki. Z pozostałego ciasta tworzę kratkę na babeczkach.

Piekę ok 30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzę na kratce, wyciągam z foremek i posypuję cukrem pudrem.

Smacznego. 
Mini babeczki z jabłkami i miodem
Jabłka obieram a następnie myję i kroję w kostkę.
Mini babeczki z jabłkami i miodem
Jabłka duszę w garnku z miodem, cynamonem i ekstraktem z wanilii.
Mini babeczki z jabłkami i miodem
Z ciasta wycinam kwadraty i wkładam do foremek na babeczki.
Mini babeczki z jabłkami i miodem
Nadzienie przekładam do foremek z ciastem.
Mini babeczki z jabłkami i miodem
Na koniec na babeczkach robię kratkę. Piekę ok 30 min w 180 stopniach.

Tagi:

ciastka owoce