szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Marchewkowe mini babeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne mini babeczki marchewkowe, jedne z moich ulubionych.

Marchewkowe mini babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowe mini babeczki

 

  • 1,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 200 ml smietanki 30 %
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 opakowania dowolnej galaretki (najlepiej szybkozastygającej)
  • curkowe serduszka

Sposób przygotowania:

Marchewkowe mini babeczki
W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i dwa rodzaje cukru. W drugiej misce mieszamy skłądniki mokre czyli olej, jajka, po wymieszaniu dodajemy startą marchew. Następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy łyzką, aż skłądniki się połączą. Przekłądmy do minipapilotek i pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy babeczki się pieką przygotowujemy krem. Zelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorączej wody. Śmietankę podgrzewamy w garnuszku. Po czym wlewamy do niej rozpuszczoną żelatynę i wsypujemy galaretkę. Całość mieszamy do połączenia składników i odstawiamy. Gdy masa galaretkowa zacznie tężeć nakładamy po łyżeczce na ostudzone babeczki. Posypujemy cukrowymi ozdobami, u mnie serduszka.
Marchewkowe mini babeczki
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach
Marchewkowe mini babeczki
W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche
Marchewkowe mini babeczki
Skłądniki suche mieszamy z mokrymi łyzką
Marchewkowe mini babeczki
Ciasto przekłądmy do małych papilotek lub foremek.