Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Mini babeczki z krówkami i orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pyszne, słodkie maleństwa do kawy

Mini babeczki z krówkami i orzechami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mini babeczki z krówkami i orzechami

 

 

  • NADZIENIE - 250 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • ok. 350 g krówek, użyłam Milanowskich
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

 

  • POLEWA - 50 - 80 g czekolady gorzkiej
  • 80 ml śmietanki kremówki

 

Sposób przygotowania:

Mini babeczki z krówkami i orzechami
CIASTO - mąkę przesiać, dodać cukier i sól oraz mocno schłodzone masło - posiekać wszystko szerokim nożem a gdy nie będzie widać kawałków tłuszczu dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Włożyć je do foliowego woreczka i schować do lodówki na przynajmniej pół godziny. Porcje ciasta rozwałkowywać na 2-3 mm, pomagając sobie wałkiem przenieść płat ciasta na foremki. Docisnąć ciasto do wewnętrznych ścianek, nadmiar odciąć. Babeczki piec kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C - wystarczy że się zarumienią. Ostudzić, wyjąć delikatnie w foremek. MASA - cukierki odwinąć z papierków, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w rondelku, podgrzać dodając masło i śmietankę. Mieszać aż całkowicie się rozpuszczą. Dodać orzeszki, wymieszać dokładnie żeby oblepiły się masą. Gdy całość lekko przestygnie nakładać do kruchych babeczek przy pomocy dwóch łyżeczek. POLEWA - połamaną na kawałeczki czekoladę stopić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietanką na gładką masę. Gorącą polać babeczki.
Mini babeczki z krówkami i orzechami
z podanej ilości ciasta wyszło mi prawie 50 babeczek w foremkach średnicy 4,5 cm