slodkieokruszki

slodkieokruszki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 84]

Mini ciasto piernikowe (z filiżanki)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gdy nie masz czasu na pieczenie, a masz ochotę na coś słodkiego odpowiedzią może być mini ciasto piernikowe z filiżanki.

Mini ciasto piernikowe (z filiżanki) Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mini ciasto piernikowe (z filiżanki)

 

  • Składniki: (na 2 porcje)

 

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka ulubionej konfitury
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 mniejsze jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Mini ciasto piernikowe (z filiżanki)
W miseczce mieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i łyżeczkę przyprawy korzennej. Następnie dodaję olej, mleko i całe jajko. Mieszam składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaję czubatą łyżkę ulubionej konfitury, mieszam. Ciasto przekładam do dwóch małych filiżanek - do 3/4 ich wysokości. Filiżanki wkładam pojedynczo do mikrofalówki na 2,5-3 minuty (u mnie 3 minuty, moc 800W).

Ciasto nie może za długo przebywać w mikrofalówce, bo będzie za suche, należy je obserwować.

Podaję oprószone cukrem pudrem z dodatkową łyżką konfitury lub dżemu.
Mini ciasto piernikowe (z filiżanki)
Mini ciasto piernikowe (z filiżanki) - idealne od tak lub z dodatkową porcją konfitury, ulubionego dżemu
Mini ciasto piernikowe (z filiżanki)
Mini ciasto piernikowe (z filiżanki) - prosty deser w kilka chwil