Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 782]

Placuszki z płatkami kukurydzianymi i cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki są ekspresowe w przygotowanie i naprawdę przepyszne. Kuszą swoją puszystością! Koniecznie spróbujcie.

Placuszki z płatkami kukurydzianymi i cebulą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placuszki z płatkami kukurydzianymi i cebulą

Około 13 sztuk:

Dodatkowo:

  • 1 cebula
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki z płatkami kukurydzianymi i cebulą

Cebula:

Placuszki z płatkami kukurydzianymi i cebulą
Cebula powinna być podsmażona na odrobinie oleju.

Obraną cebulę należy drobno pokroić, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Masa:

Placuszki z płatkami kukurydzianymi i cebulą
Płatki kukurydziane powinny być dokładnie oblepione ciastem.

Jogurt naturalny należy wymieszać z jajkiem, a następnie połączyć z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Na końcu do powstałego ciasta wmieszać cebulę oraz płatki kukurydziane, które powinny być dokładnie pokryte masą.

Smażenie:

Placuszki z płatkami kukurydzianymi i cebulą
Gotowe placuszki powinny być zarumienione.

Placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
(1 łyżka stołowa = 1 placek.)

Podanie:

Placuszki z płatkami kukurydzianymi i cebulą
Placuszki można spożywać solo lub np. z ulubionym sosem bądź warzywami.

Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podawać z ulubionymi dodatkami. Idealnie smakują na ciepło i zimno.