dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 234]

Fish - burak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Burgery z kotletem zrobionym z czerwonego buraka i ze smażoną rybą. Dodatkowo dla koloru i smaku warzywa.

Fish - burak

Składniki:

Fish - burak

buraczany kotlet

  • 100 g obranych buraków czerwonych
  • 3 płaskie łyżki błyskawicznej kaszy manny do burgera z buraka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

ryba

  • 1 łyżka błyskawicznej kaszy manny do panierowania ryby
  • 100 g filetu z morszczuka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

dodatkowo

  • 1 bułka
  • 1 płaska łyżeczka ketchupu
  • 1 płaska łyżeczka majonezu
  • sałata lub młode liście z czerwonego buraka
  • do dekoracji natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Fish - burak
uraczany burger:

Buraki zetrzeć na drobnych oczkach tarki.

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do buraków. Wsypać 2,5-3 (zależy od wielkości łyżki) płaskie łyżki kaszy manny, sól i pieprz, wymieszać, odstawić na ok. 10 minut. Z masy buraczanej uformować duży, okrągły kotlet, średnicą zbliżony do wielkości bułki. Położyć na rozgrzany tłuszcz na patelni, przykręcić palnik, smażyć pod przykryciem po ok. 8 minut z każdej strony.

ryba:

Filet lekko oprószyć solą, obtoczyć w kaszce mannie, usmażyć z obu stron.

wykonanie:

Bułkę przekroić na pół. Spód bułki posmarować cienko ketchupem, ułożyć młody liść buraka, na wierzch wyłożyć burgera z buraków, znowu nałożyć liść z buraka, usmażoną rybę i ponownie liść z buraka. Całość przykryć górą bułki lekko posmarowaną majonezem.