Książka Kucharska: Pełnoziarniste desery - smacznie i zdrowo!

Mini pancakes

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Oczywiście to taka lekka podróbka tych tradycyjnych placków.

Mini pancakes

Składniki:

Mini pancakes

 

  • 1 szklanka przesianej mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła,dobrej jakości
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół szkl. wody gazowanej
  • pół szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • masło(do smażenia)
  • dodatki: u mnie ser ,cukier trzcinowy i wiśnie

 

Sposób przygotowania:

Mini pancakes
1.Wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. 2.Całe jajka ubić. 3.Dodać suche składniki do jajek a następnie mleko i masłoi, zamieszać. 4.Najlepiej smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu (tylko pod pierwszego placka dać na patelnię parę kropel oleju). Nalać małą chochelką ciasto. Przewrócić po kilku minutach. Najlepiej smakują z syropem klonowym.