Sposób przygotowania:
Suszone pomidory w oliwie
1. Pomidory myjemy i osuszamy, następnie przekrawamy na 4 części i usuwamy miąższ z pestkami. Tak przygotowane pomidory układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, oprószamy solą i cukrem, skrapiamy oliwą lub olejem.
2. Pomidory wkładamy do piekarnika i suszymy, ja suszyłam w temperaturze 100 stopni z nadmuchem około 3 godziny.
3. Ususzone pomidory układamy pomidory,do każdego słoika wkładamy liście bazylii, obrany i przekrojony na pół czosnek i pół łyżeczki ziół prowansalskich.
4. Oliwę wlewamy do garnka i podgrzewamy, uważamy żeby się nie zagotowała. Gorącą zalewamy pomidory i zakręcamy słoiczki.
Rady: Gotowe są już po około 3 dniach.
2. Pomidory wkładamy do piekarnika i suszymy, ja suszyłam w temperaturze 100 stopni z nadmuchem około 3 godziny.
3. Ususzone pomidory układamy pomidory,do każdego słoika wkładamy liście bazylii, obrany i przekrojony na pół czosnek i pół łyżeczki ziół prowansalskich.
4. Oliwę wlewamy do garnka i podgrzewamy, uważamy żeby się nie zagotowała. Gorącą zalewamy pomidory i zakręcamy słoiczki.
Rady: Gotowe są już po około 3 dniach.