Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Suszone pomidory w oliwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ten przepis mam od wielu lat, przepisałam go z jakieś książki kucharskiej o przetworach. Co roku przygotowuję kilka słoiczków suszonych pomidorów. Z tego przepisu wychodzą bardzo pyszne i aromatyczne. Używam ich do sałatek lub na kanapki.

Suszone pomidory w oliwie

Składniki:

Suszone pomidory w oliwie

Składniki:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Suszone pomidory w oliwie
1. Pomidory myjemy i osuszamy, następnie przekrawamy na 4 części i usuwamy miąższ z pestkami. Tak przygotowane pomidory układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, oprószamy solą i cukrem, skrapiamy oliwą lub olejem.
2. Pomidory wkładamy do piekarnika i suszymy, ja suszyłam w temperaturze 100 stopni z nadmuchem około 3 godziny.
3. Ususzone pomidory układamy pomidory,do każdego słoika wkładamy liście bazylii, obrany i przekrojony na pół czosnek i pół łyżeczki ziół prowansalskich.
4. Oliwę wlewamy do garnka i podgrzewamy, uważamy żeby się nie zagotowała. Gorącą zalewamy pomidory i zakręcamy słoiczki.
Rady: Gotowe są już po około 3 dniach.