Sposób przygotowania:
Domowy smalec z cebulą
1. Słoninę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
2. Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę.
3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
4. Do garnka z grubym dnem dodajemy pokrojoną słoninę i wytapiamy ją na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
5. Gdy skwarki delikatnie się zezłocą dodajemy cebulę i przesmażamy przez ok 1 minuty. Zestawiamy z ognia i delikatnie studzimy. Dodajemy sól, pieprz oraz majeranek.
6. Przelewamy do słoików, zamykamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i stężenia.
2. Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę.
3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
4. Do garnka z grubym dnem dodajemy pokrojoną słoninę i wytapiamy ją na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
5. Gdy skwarki delikatnie się zezłocą dodajemy cebulę i przesmażamy przez ok 1 minuty. Zestawiamy z ognia i delikatnie studzimy. Dodajemy sól, pieprz oraz majeranek.
6. Przelewamy do słoików, zamykamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i stężenia.