paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Domowy smalec z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Proste i smaczne chłopskie smarowidło do chleba. Wyśmienicie smakuje podane z ogórkiem kiszonym bądź marynowanymi grzybkami

Domowy smalec z cebulą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowy smalec z cebulą

 

  • 500 g słoniny
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól pieprz - ilość wg uznania
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

Domowy smalec z cebulą
1. Słoninę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

2. Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę.

3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

4. Do garnka z grubym dnem dodajemy pokrojoną słoninę i wytapiamy ją na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

5. Gdy skwarki delikatnie się zezłocą dodajemy cebulę i przesmażamy przez ok 1 minuty. Zestawiamy z ognia i delikatnie studzimy. Dodajemy sól, pieprz oraz majeranek.

6. Przelewamy do słoików, zamykamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i stężenia.
Domowy smalec z cebulą

Tagi:

cebula