Sposób przygotowania:
Miseczi z mortadeli
Mortadelę kroimy w niezbyt grube plastry, usuwamy osłonki. Smażymy chwilę z jednej strony na rozgrzanym oleju, odwracamy i smażymy, aż plastry się wybrzuszą i powstaną miseczki.Pieczarki oczyszamy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę. Wsypujemy na rozgrzany olej, na którym smażyły się wczesniej plastry mortadeli. Smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki. Smażymy kilka minut, by sok, który puściły grzyby, odparował. Doprawiamy. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miseczek z mortadeli wkładamy pieczarki i cebulę, posypujemy serem żółtym. Miseczki wkładamy do gorącego piekarnika i zapiekamy, aż ser się stopi. Dekorujemy natką pietruszki.