mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

mleczna pianka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo bardzo lekki, puszysty, delikatny w smaku. Prawdziwa pianka z tego mleczka;)

mleczna pianka

Składniki:

mleczna pianka

 

  • 2 szklanki mleka
  • 2 bite śmietany w proszku (śnieżki)
  • 3 galaretki o ulubionych smakach (koniecznie różnokolorowe - u mnie brzoskwiniowa, poziomkowa i agrestowa)
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • owoce do dekoracji warstwy galaretki (u mnie mrożone truskawki i jagody)

 

Sposób przygotowania:

mleczna pianka
Przygotować tortownicę o średnicy 23 - 24 cm i na spodzie wyłożyć biszkopty (nasączyłam je w jabłkowym soku). Można oczywiście pominąć biszkopty i pierwszą warstwę wylać bezpośrednio na spód tortownicy. Przygotować pierwszą warstwę: galaretkę o smaku poziomek rozpuścić w połowie zalecanej wody (w 1 szklance) i odstawić do wystudzenia. Do miski wlać 1 szklankę mleka, wsypać bitą śmietanę i całość ubić. Jak galaretka zacznie tężeć zmiksować z ubitą śmietaną. Masę wlać na biszkopty. Trzeba to zrobić powoli i ostrożnie, żeby biszkopty nie podpłynęły do góry. Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia. Jak pierwsza warstwa stężeje można na nią wylać drugą przygotowaną w ten sam sposób z galaretki brzoskwiniowej. Trzecia warstwa: Galaretkę agrestową sporządzić według przepisu na opakowaniu. Na górnej warstwie piankowej (brzoskwiniowa) ułożyć truskawki i jagody. Wylać galaretkę agrestową na owoce i całość schłodzić. Deser należy przechowywać w lodówce.

Tagi:

biszkopt