Sposób przygotowania:
mleczna pianka-deser
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na mleczna pianka, następnie galaretki owocowe- kolorowe należy rozpuścić w gorącej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, używając mniejszej ilości wody. Przelać galaretki do płaskich naczyń, może być talerz i ostudzić je co jakiś czas mieszając. Po zastygnięciu galaretko pokroić w kostki lub dowolne kształty. Do wysokiego naczynia wlać śmietanę kwaśną, zmiksować ją, dodać cukier waniliowy, cukier puder, sok z cytryny, dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę, żelatyna musi być ostudzona. Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę bez grudek. Pokrojone galaretki włożyć do natłuszczonej tłuszczem tortownicy, podzielić masę śmietanową na połowę, jedną zostawić białą a do drugiej dodać kakao i wlać ubitą śmietanę - część białą i wymieszać dokładnie, aby śmietana dostała się między wszystkie galaretki. Na wierzch wylać część ciemną- z kakao i równomiernie rozsmarować po wierzchu. Włożyć do lodówki na kilka godzin do momentu zupełnego stężenia deseru.
marietta