Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

mleczna pianka Ewy:)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Lekkie i pyszne mleczna pianka na biszkopcie:)

mleczna pianka Ewy:) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

mleczna pianka Ewy:)

 

  • Biszkopt z 4 jajek wedlug wlasnego przepisu lub wedlug tego:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 niepelna szklanka maki plus lyzka maki ziemniaczanej
  • 1 lyzka wody plus 1 lyzka octu
  • Na mleczna pianka:
  • 3 galaretki w trzech smakach(uzylam agestowej,wisniowej oraz pomaranczowej)
  • 1 puszka mleka zageszczonego nieslodzonego(410 g)

 

 

Sposób przygotowania:

mleczna pianka Ewy:)
Biszkopt:Ubic dwa cale jajka,stopniowo dodajac polowe cukru,nastepnie dodac kolejne dwa oraz pozostaly cukier.Jajka powinny byc dobrze ubite,do tak zwanej bialosci.Do ubitych jaj stopniowo dodawac maki oaz wode z octem.Delikatnie wymieszac,wlac na blache i wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.Piec ok.30 min.

Galaretki przygotowac wedlug zalecenia na opakowaniu,zmniejszyc jedynie ilosc wody-na jedna galaretke 1-1,5 szklanki wody.Odstawic do stezenia.Odmierzyc 150 ml mleka,wlac do miski i ubijac mikserem przez 2 min.Do mleka wlac tezejaca galaretke,ubijac przez kolejne dwie minuty.Pianke wylac na wystudzony biszkopt.Wstawic do lodowki.Tak samo postapic z druga galaretka,wylac na pierwsza warstwe.Ostatnia galaretke mozna wylac na wiezch sama badz z pozostala iloscia mleka(bedzie troche mniej niz 150 ml).Wstawic do lodowki na pare godzin.Smacznego:)
Pianka jest odpowiednio slodka,lekka, pyszna.
Dziekuje Msewko:)
mleczna pianka Ewy:)
Etap 1