SUPERPRZEPIS

mleczna pianka na biszkopcie

  • pioge7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
mleczna pianka na biszkopcie

można również zrobić w wersji bez ananasów

Składniki:

mleczna pianka na biszkopcie

 

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • PIANKA
  • 500 ml mleka nieskondensowanego
  • galaretka truskawkowa
  • DODATKOWO
  • galaretka truskawkowa
  • puszka ananasów

Sposób przygotowania:

mleczna pianka na biszkopcie
BISZKOPT: Białka z jajek ubić na sztywną pianę, następnie dodać do nich cukier i ubić na gładką i gęsto pianę. Dodać żółtka i mieszać na małych obrotach miksera. Później wmieszać łyżką mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na wysmarowaną masłem brytfannę i piec 25 minut w 180 st.



PIANKA: Galaretkę przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. Gdy już zacznie tężeć ubić mleko. Następnie dodać do niego lekko tężejącą galaretkę. Wymieszać mikserem i wylać na biszkopta. Dać do lodówki na ok. 10 minut, wyjąć i dać na niego wg uznania ananasy. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Przygotować galaretkę jak podano na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia, gdy lekko będzie tężeć wylać na placek. Włożyć do lodówki jeszcze na godzinę.