kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Mleczne placuszki z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczne placuszki. Przygotowane na mleczku skondensowanym smakują pysznie. Polecam na słodki posiłek.

Mleczne placuszki z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mleczne placuszki z jabłkiem

 

  • 10 łyżek mleka skondensowanego 7,5%
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 8 - 10 łyżek mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Mleczne placuszki z jabłkiem
Jabłka myjemy i wycieramy ściereczką, kroimy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę.

W misce mieszamy mleczko, cukier waniliowy, jajko. Wkładamy pokrojone jabłka i dokładnie mieszamy. Wsypujemy psiesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy.

Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na małym ogniu placuszki z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Mleczne placuszki z jabłkiem
Do mleka, cukru i jajka dodajemy pokrojone jabłka.
Mleczne placuszki z jabłkiem
Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Mleczne placuszki z jabłkiem
Placuszki z jabłkami smażymy na rozgrzanym oleju.
Mleczne placuszki z jabłkiem
Placki przekładamy na ręcznik papierowy.