Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kotlety mielone z płatkami papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 230
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To moja kolejna wersja urozmaicenia klasyki. Są naprawdę pyszne, mięciutkie praz bardzo aromatyczne, a płatki papryki nadały im wyjątkowego, paprykowego posmak.

Kotlety mielone z płatkami papryki

Składniki:

Kotlety mielone z płatkami papryki

Około 11 sztuk:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie tym razem z kurczaka)
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki płatków papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z płatkami papryki

Masa mięsna:

Kotlety mielone z płatkami papryki
Dla początkujących radzę najpierw usmażyć mini kotlecika i sprawdzić jak doprawione jest mięso.

Cebulę z czosnkiem należy drobno posiekać, a bułkę odcisnąć z nadmiaru mleka - ale nie dokładnie.

Następnie wszystkie składniki kotletów umieścić w misce i dokładnie wyrobić dłonią.

Masę mięsną doprawić według własnego smaku.

Formowanie:

Kotlety mielone z płatkami papryki
Ja robiłam niezyt duże kotleciki. Można według własnego gustu.

Z masy mięsnej uformować kotlety o dowolnej wielkości.

Każdego z nich dokładnie obtoczyć w bułce tartej.

Smażenie:

Kotlety mielone z płatkami papryki
Kotletów nie smażyć na dużym ogniu, bo w środku mogą być surowe.

Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu - z obu stron, aby były rumiane.