edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Cukinia faszerowana po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cukinia nadziewana mięsem z indyka, ryżem z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzą konserwowaną oraz przyprawami.

Cukinia faszerowana po meksykańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana po meksykańsku

 

  • 1 średnia cukinia
  • 1 opakowanie mięsa mielonego z inyka
  • 100 g ryżu paraboiled lub innego
  • 1 /2 butelki passaty pomidorowej
  • 1 /2 puszki kukurydzy
  • 1 /2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz
  • Wędzona papryka w proszku
  • Alternatywnie ser mozzarella żółty do posypania wierzchu zapiekanej cukinii

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana po meksykańsku
1. Cebulkę kroimy i podsmażamy na patelni, dodajemy mięso z indyka i smażymy.

2. Do mięsa dodajemy passate pomidorowa oraz ryż ugotowany al dente.

3. Dodajemy odsączoną fasolę czerwona oraz kukurydzę.

4. Doprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, wędzona czerwoną papryką oraz przeciskamy przez praskę czosnek. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Aż do uzyskania gęstego farszu.

5. Cukinię myjemy, kroimy na pół i wydrążamy ze środka miąższ. Posypujemy solą i pieprz i wstawiamy do nagrzanego piekarnik na 180 stopni na około 10 - 15min, aby cukinia nabrała miękkości.

6. Gotowy farsz przekładamy do cukinii. Na wierzch możemy jeszcze posypać startym serem żółtym mozzarella i ponownie zapiekany na około 5-10 min.
Cukinia faszerowana po meksykańsku
Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na patelni oraz dodajemy mięso z indyka
Cukinia faszerowana po meksykańsku
Do mięsa z indyka dodajemy passate pomidorowa i ryż
Cukinia faszerowana po meksykańsku
Dodajemy czerwoną fasolę i kukurydzę oraz przyprawy
Cukinia faszerowana po meksykańsku
Cukinie myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek. Posypujemy solą i pieprz i wstawiamy do piekarnika