Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

SUPERPRZEPIS

Mleko z migdałów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proste i pyszne mleko z migałów.

Mleko z migdałów

Składniki:

Mleko z migdałów

 

 

  • 0,75-1,0 litr przegotowanej i ostudzonej wody

Sposób przygotowania:

Mleko z migdałów
Migdały zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 30-40 minut. Odcedzamy i obieramy ze skórki (w tym celu migdały trzeba lekko ściśnąć, a wtedy same "wyskoczą" ze skórki).Obrane migdały przepłukujemy czystą wodą.Dodajemy 0,5 litra przegotowanej i ostudzonej wody i miksujemy dokładnie końcówką blendera. Dodajemy pozostałą wodę i jeszcze chwilę miksujemy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie przelewamy mleko przez durszlak wyłożony gazą i dokładnie wyciskamy cały płyn. Mleko pijemy same lub używamy jako zamiennik mleka krowiego do przygotowania płatków czy ryżu na mleku.