paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Moja nalewka z jarzębiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

poprawia trawienie i działa rozgrzewająco

Moja nalewka z jarzębiny

Składniki:

Moja nalewka z jarzębiny

 

  • 1 kg owoców jarzębiny
  • 10 dag cukru
  • 250 ml wódki
  • 250 ml spirytusu

 

Sposób przygotowania:

Moja nalewka z jarzębiny
Jarzębinę która jest lekko przemarznięta osuszamy w letnim piekarniku. Następnie przelewamy ją wrzącą wodą i osuszamy na sitku. Tak przygotowane owoce wędrują do słoika. Zalewamy ją wódką, gdy nią naciągnie zlewamy ją do butelki a owoce zasypujemy cukrem. Po kilku dniach zlewamy sok i dodajmy go do nalewki wcześniej zlanej, mieszamy. Pozostałe owoce przelewamy szklanką zimnej wcześniej przegotowanej wody, którą następnie dodajmy do nalewki. Całą nalewkę przecedzamy przez gazik i dodajmy do niej spirytus, mieszamy.