LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Nalewka jarzębinowa wg LIDZIA

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Stary, dobry przepis dziadka.

Nalewka jarzębinowa wg LIDZIA

Składniki:

Nalewka jarzębinowa wg LIDZIA

 

  • owoce jarzębiny 1 kg
  • wódka czysta 0,5 l
  • cukier 25 dkg

Sposób przygotowania:

Nalewka jarzębinowa wg LIDZIA
Owoce jarzębiny zebrac, gdy są lekko przemrożone szronem. Wówczas są najlepsze. Następnie obrac z gałązek i obsuszyc w letnim piekarniku. Wrzucic jagody do dużej butelki lub gąsiorka, zalac wódką i odstawic na kilka dni. Gdy jarzębina dobrze naciągnie zlac wódkę do osobnej butelki. Owoce zasypac cukrem i odstawic na kolejnych kilka dni aż do rozpuszczenia cukru. Wtedy zlac sok i połączyc go z pierwszą nalewką. Całośc przefiltrowac i zlac do butelek, zakorkowac.