Sposób przygotowania:
Nalewka Jarzębinka
Owoce jarzębiny przebieramy i myjemy. Wsypujemy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy ją 5 minut.
Studzimy. Przelewamy do słoja lub gąsiorka, dodajemy szczyptę kory dębowej, spirytus i brandy. Zamykamy nalewkę szczelnie i odstawiamy na 3 miesiące.
Po tym czasie zlewamy nalewkę z nad owoców, rozlewamy do buteleczek i odstawiamy na co najmniej pół roku.
Po nalewkę najlepiej sięgnąć dopiero po roku.
Studzimy. Przelewamy do słoja lub gąsiorka, dodajemy szczyptę kory dębowej, spirytus i brandy. Zamykamy nalewkę szczelnie i odstawiamy na 3 miesiące.
Po tym czasie zlewamy nalewkę z nad owoców, rozlewamy do buteleczek i odstawiamy na co najmniej pół roku.
Po nalewkę najlepiej sięgnąć dopiero po roku.