jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Nalewka Jarzębinka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nalewka Jarzębinka kusi kolorem i aromatem, jednak najlepiej delektować się nią najwcześniej po roku.

Nalewka Jarzębinka

Składniki:

Nalewka Jarzębinka

 

  • 50 0g zmrożonej jarzębiny
  • 1/2 litra wody mineralnej niegazowanej
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 400 ml spirytusu
  • 100 ml brandy
  • szczypta kory dębowej

 

Sposób przygotowania:

Nalewka Jarzębinka
Owoce jarzębiny przebieramy i myjemy. Wsypujemy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy ją 5 minut.
Studzimy. Przelewamy do słoja lub gąsiorka, dodajemy szczyptę kory dębowej, spirytus i brandy. Zamykamy nalewkę szczelnie i odstawiamy na 3 miesiące.
Po tym czasie zlewamy nalewkę z nad owoców, rozlewamy do buteleczek i odstawiamy na co najmniej pół roku.
Po nalewkę najlepiej sięgnąć dopiero po roku.