Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Moja zupa marchewkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest bardzo prosta w wykonaniu i idealna na jesienne i zimowe wieczory. Cudownie rozgrzewa a najlepiej pasuje do niej łyk zielonej herbaty.

Moja zupa marchewkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Moja zupa marchewkowa

 

  • 5 marchewek
  • 2 małe lub jedno duże kwaśne jabłko
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • śmietanka lub jogurt do przybrania
  • odrobina siekanej pietruszki

Sposób przygotowania:

Moja zupa marchewkowa
Marchewki i jabłka obrać i włożyć do jednego garnka. Porządnie ugotować, dodając w trakcie po troszku soli i pieprzu oraz imbiru. Po ugotowaniu przestudzić trochę i zmiksować, do uzyskania takiej konsystencji, jaka nas interesuje, dodając resztę przypraw. Imbiru tyle, ile stwierdzimy, że wystarczy. Ja lubię dużo. Można dać również szczyptę cynamonu. Podawać z kleksem śmietany i posiekaną natką. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, przy miksowaniu również dać śmietany, a będzie żadsza i bardziej kremowa. Smacznego!
Moja zupa marchewkowa
Etap 1